vrijdag 29 juli 2022

Het Alpen maaltijd recept....

Deze foto kregen we ook nog nagestuurd via facebook van de organisatie van de Weversmarkt. Ik wilde hem toch nog even met jullie delen want we staan er zo leuk op. Overigens vonden ze ons ook een heel gezellig leuk team.
Links, mijn dochter Marieke, en rechts van mij Greet, mijn partner in crime.....Zien jullie ook onze halsketting, een tassjes ketting, gemaakt en ontworpen door Greet, die is zoooo creatief.....

Waarom heet het een Alpen maaltijd....
Dit gerecht heb ik ontdekt in Lanslebourg-Mont-Cenis, in Frankrijk. Deze plaats ligt in de Franse Alpen en het is een prachtig wintersport gebied, in de winter ben ik er nog nooit geweest, altijd in de zomer en dan is het er ook mooi.
Een kok was dat gerecht buiten op het terras van  zijn restaurant aan het maken toen ik daar langs liep en hem een compliment maakte voor de heerlijke geuren die er vanaf kwamen. Dat vond hij leuk en toen vroeg ik wat hij aan het maken was.....

Het recept ga ik nu voor jullie opschrijven.
Ingrediënten;





Aardappels om te bakken, eventueel zelf geschilde en dan in schijfjes snijden en even de kook erover, afgieten en dan bakken { dat is heel lekker } Maar kant en klare schijfjes kan natuurlijk ook.
spekjes om uit te bakken




olijfolie en knoflook { wat je zelf lekker vind}
uien
rode en groene paprika en een kleine courgette





zout en peper en wat paprika poeder....

{hier een plaatje van de kaas die ik bedoel, hij groot hoor maar je kunt het wel een beetje bewaren }

en een zachte kaas, zoals Camembert, of Brie...
{ soms verkoopt de Lidl die speciale kaas die je eigenlijk moet gebruiken tijdens een franse week, let er maar eens op, het is een vrij grote ronde kaas, net als Camembert }

Zet een hapjespan op het vuur en doe er een klein scheutje olijfolie in.....als de pan heet is vuur half en de spekjes erin en dan LANGZAAM uitbakken, ja echt dat moet langzaam want dat is het lekkerst en je krijgt veel spekvet.
Onderwijl kun je alles gaan snijden in even grote blokjes, uien paprika en courgette
Als de spekjes klaar zijn haal je ze uit de pan, en laat het vet erin..
Dan doe je de uien erin, vuur iets hoger, maar ze mogen niet verbranden wel bruin worden..
De paprika's heb je inmiddels in blokjes gesneden en de courgette ook...
na de uien mag de rest, plus de knoflook, erbij, roerbakken tot het zacht is..
Alles er weer uit, behalve het vet..
Misschien moet je iets van boter of olijfolie toevoegen want we gaan nu de aardappeltjes apart bakken want die mogen wel lekker bruin worden.
Tip: doe wat paprikapoeder in het bakvet, roer dat om en doe dan de aardappel erin. Je zult zien dat de aardappeltjes mooi bruin worden.
Als je aardappels zo goed als klaar zijn doe je alles weer terug in de pan, de spekjes, de uien en de groente, zachtjes doorroeren en warm houden, niet meer bakken, want nu doe je de reepjes kaas erbij.
Druk het in het mengsel en laat zachtjes smelten.....
Klaar!  je kan er eventueel sla bij serveren.

Het is ook een makkelijk eenpansgerecht, zo in de vakantie.....Ik maak het vaak, zowel in de zomer als in de winter, want naar Lanslebourg-Mont-Cenis kan je ook zomer en winter.

Veel succes, en Bon Appetit

Groetjes en een fijne vrijdag,
Marion.







 

3 opmerkingen:

  1. Ik ken dit gerecht vanuit de Vogezen. Daar heet het Mustiflette, vernoemd naar de Munsterkaas die er in gaat, samen met een glas witte wijn. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar zal het ook wel gemaakt worden…erg lekkerrrrr

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt lekker ga ik een keer proberen

    BeantwoordenVerwijderen