woensdag 30 september 2020

Engelen, rozenkransen en kaarsen.....gewoon in Wittem....

Wij hebben tijdens ons verblijf in Zuid Limburg ook nog even een bezoekje gebracht aan het plaatsje Wittem. Dit plaatsje is een soort van Lourdes in de polder. Wie wel eens in Lourdes is geweest begrijpt wat ik bedoel.
In Lourdes zijn heel veel winkeltjes met allerlei geloofs gadgets te vinden, een soort van Kalverstraat met religieuze snuisterijen winkels....in Wittem zijn er 2 van deze winkeltjes, naast elkaar, lekker makkelijk. Wat de een niet heeft kun je dan misschien wel kopen bij de ander. Heb je alles gekocht dan kun je ook nog lekker koffie drinken met een punt vlaai erbij. Aan alles is gedacht.
Allerlei tafrelen met engelen, mariabeeldjes, kruisjes en grote kruizen  en kerststallen, ja die ook , en die zijn MOOI....
Natuurlijk ook veel sieraden...
Bidprentjes, heel veel van pater Pio.....ja, ik weet er heel veel van....Hier zie je allemaal hangertjes met een prentje van de heilige en daar staat dan op wie de heilige is en waar die voor staat zeg maar...
Hier zie je wat kaarsen, die verkochten ze ook, dit zijn er maar 100!!! Binnen waren er nog wel een paar honderd te koop, ook hele grote, van ongeveer een meter hoog. Die grote kaarsen heb ik voor het eerst in Lourdes gezien, nou, hier zijn ze dus ook.
Ook kon je er wijwater kopen, en dat deden veel mensen.
Ik heb toen wijwater mee genomen uit Lourdes, best wel bijzonder om dat mee te nemen.
Over wijwater gesproken....
Ooit werkte ik,  als meisje van 13, bij een oudere mevrouw, die katholiek was. Ik heb van huis uit geen geloof, dus mijn lief zegt altijd dat ik heiden ben en hij is zelf katholiek opgevoed.
Bij deze mevrouw ging ik helpen met de grote schoonmaak, samen met haar dochters. Ik vond toen in een kast 2 flessen met heel vies water. Gelukkig gooide ik het niet meteen weg maar vroeg ik eerst aan de dochter of ik dit moest weggooien...zij zei, doe maar, ik weet ook niet wat het is maar het ziet er niet fris uit. Ik liep met die flessen naar de keuken en daar was de mevrouw des huizes....Zij zag mij met die flessen en vroeg wat ik ermee ging doen...nou weggooien, antwoordde ik....
Oh nee, dat moest zeker niet gebeuren, dit was Lourdes-water en als ze ziek zou worden dan kon ze eventueel spoelen met dat water.....! Toen kreeg ik dus te horen wat Lourdes-water voor je kon doen.
Dit verhaal is mij altijd bij gebleven en daarom kocht ik zelf Lourdes-water, voor het geval dat......

Normaal, als er geen corona was geweest, is het in Wittem heel druk. Bussen vol met bedevaartgangers komen hier naar toe want er is ook een hele mooie kapel.
Nu ging het maar om een handjevol mensen......toch jammer       
Ik was ook nog even in de kapel.....
Natuurlijk RIJK versierd, zoals dat hoort bij een kapel....
Het plaatsje Wittem, echt even leuk om daar rond te kijken.
Ook daar natuurlijk wandelkruisjes.....die vind je overal...ik hou er van en weet je waarom?
Ik heb het gevoel alsof er toch iemand op mij past terwijl ik daar in de rondte loop, echt een fijn gevoel.
Fijne woensdag, groetjes, Marion.















 

 

2 opmerkingen:

  1. Toch ook wel lekker dat het daar even niet zo druk was, kon je rustig alles bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Limburg is zoveel te zien. Prachtig die verschillende landschappen.
    Ook een fijne woensdag.

    BeantwoordenVerwijderen