zaterdag 24 september 2022

In de Bourgogne, aan de Goudkust, zoals dat hier heet……

Hier kun je zien dat de druiven al beginnen te kleuren, en dat is vroeger dan normaal en komt natuurlijk door de extreme droogte. Gelukkig kunnen druiven daar goed tegen en was de wijnoogst hier niet eens slecht te noemen. 

Bij wijn hoort natuurlijk ook een echt Wijnkasteel, dit is vlakbij Santenay, en daar is een heel groot casino en dat staat aan de rand van de druivenvelden. Dat hebben ze vast gedaan om al die rijke wijnkopers van hun geld af te helpen…..Heel veel chinezen, ja echt waar, kopen hier hele wijnvoorraden op en dan drinken ze die heerlijke Bourgogne wijn gemixt met COLA…….hoe gek kun je zijn…..
Wij zijn niet gek en wij drinken de wijn zoals het hoort…..We gaan nog wel wat inslaan om mee naar huis te nemen. Wij kopen het altijd {los, niet in een fles} en vrac  heet dat en doen dat in jerrycans en dan gaan we dat thuis bottelen, leuk werkje na de vakantie…..en dan hebben we na een rustperiode van ongeveer 4 weken heerlijke, eigen geïmporteerde Bourgogne wijn. De grote wijnplaatsen liggen hier om ons heen, dus we kunnen uitkiezen. Ook dat is leuk om te doen.
Gister deden we zo’n tochtje en toen kwamen we door hele kleine gehuchtjes waar op dat moment nog wijn werd gemaakt. Het hele dorpje rook naar 🍷…..
Er waren daar ook hele mooie deuren….
Zo’n heerlijke, oude, sleetse deur…..hij sluit zelfs niet meer goed…..
Maar jullie zien het wel…er komt verjonging aan……in een kleinere vorm, dat dan weer wel….
Een mooie poort voor een wijnhuis……zien jullie de ornamenten erop….

Van dichtbij ziet dat er zo uit, deze ken ik wel die zie je namelijk vaker…..

Maar deze is echt uniek, zo mooi gemaakt. Een smid heeft hier nog wel werk.

Zal ik er nog een laten zien…

Deze deur zat aan de zijkant van een heel mooi oud huis, privé terrein…..maar…..Sneaky heb ik toch een foto gemaakt……Om de deur en de ramen zaten spekranden  gemetseld, zo mooi gedaan. Om de kozijnen zaten uitgesneden figuren, echt heel mooi…en als je door zou lopen, dat heb ik niet gedaan, ik ben omgelopen…..

Kwam je in deze tuin…mooi aangelegd in een Engelse stijl, dat dan weer wel….
Er was nog een hele mooie deur….
Hier werden nog volop druiven geperst, maar die deur….echt een plaatje…..

En toen zag ik dit huis…..oud, zo vreselijk oud, maar….ja hoor, er wonen gewoon nog mensen in….Hoe zou het van de winter met hun energie rekening zijn. Isolatie, zonnepanelen, nog nooit van gehoord. Wel een houtkachel, want achter het huis lag een gigantische houtstapel.

Tot zover maar weer, we gaan koffie drinken en over tot de planning van vandaag….
Fijne dag, groetjes, Marion.

Een “rijke”  deur…..zie het houtsnijwerk….











 

1 opmerking: