donderdag 27 januari 2022

Het organiseren van huisvuil......

Ik woon in Wognum, en wij vallen onder de gemeente Medemblik en daar hebben ze bepaald dat de grijze container, zie foto, voortaan maar 4x opgehaald mag worden. Wil je hem vaker laten legen dan kost dat iedere keer bijna € 12,00!!!! En we betalen al de hoofdprijs hier....
Dus als ik het goed wil doen, dan moet ik zorgen dat ik met 4x legen per jaar toe kan. Hoe dan?
Nou, dat ben ik dus aan het organiseren.
Punt 1
Wij hebben een hond en een kat die hun ontlasting en urine kwijt moeten, dat is normaal.
Ik heb dus iedere week een zak met kattenbakvulling met alles erop en eraan. Die zak moet in de grijze container, dus dat betekent, 1 kwartaal is 12 weken dat zijn dan 12 zakken kattenbakvulling.
Conclusie, de grijze container is dan al half vol.......
Punt 2
De hond poept ook wel eens ergens waar geen prullenbak staat waar ik het poepzakje kwijt kan. Aangezien ik het altijd opruim neem ik het zakje mee naar huis.
Dit volle poepzakje hoort dan in de grijze container.......ik heb er ongeveer 4 in de week x 12 is 48 zakjes in een kwartaal. Dat is een aardige laag, daarover nagedacht hebbende, ga ik dit anders doen.
Ik verzamel ze nu buiten, want het stinkt natuurlijk en gooi ze dan ergens in de  gemeenteafvalbak die her en der in ons dorp staan. Opgelost.
Punt 3
Ik pas op mijn kleinkinderen waarvan er een nog in de luiers zit.
Deze luiers wil je niet 3 maanden in je grijze container bewaren, dat meurt.....
De oplossing.....
Ik verzamel apart al het vuil wat de kleinkinderen veroorzaken, zoals billendoekjes, snoetenpoetsers, snoeppapiertjes, koekpapiertjes en zakdoekjes en dat zakje geef ik met hun moeder mee want die woont in Hoorn en daar worden de bakken nog normaal geleegd.
Ik denk wel eens aan die gezinnen hier in Wognum die er 2 in de luiers hebben....wat een stank zal dat geven in de zomer.....Zou daar ook over nagedacht zijn? Niet iedereen kan zijn containers uit de zon zetten of achter het huis. Sommigen staan gewoon naast de voordeur.
Punt 4
In deze tijd van corona is het de bedoeling dat wij papieren zakdoekjes gebruiken, eigenlijk milieu onvriendelijk, maar het is voor het virus beter dat we het zo doen.
Na een week heb je een pendaalemmerzakje vol papieren zakdoekjes.
Ik ga er op staan zodat het heel plat wordt en dan gaan ze de grijze container in. Dat loopt ook best op hoor per week.
Punt 5
Ik koop in de kringloop winkel vaak geborduurde schilderijen die nog in een lijst zitten. Die lijst sloop ik eraf en dan gooide ik het restmateriaal in de grijze container. Dat kan nu niet meer, dus alles verzamelen en dan maar terug naar de kringloop die hebben een hele grote container staan.....
of.....
Ja, dat gaan we zeker doen, we zetten de vuurkorf alvast gebruiksklaar.....
staat gezellig en is nog lekker warm ook.......
Punt 6
Nou zouden supermarkten ook hun bijdrage kunnen leveren door verpakking niet dubbel te doen. Dus iets in plastic en dan in een doosje, overdreven. Helaas is de realiteit anders dus wij, als consument, zijn de betalende verliezers.
Laatst hoorde ik van iemand dat ze alles wat groente en fruit was los in haar tas meenam. Ik zag het voor me....
Tip: je moet wel een schaar meenemen
Uien, knip het netje los en stort in je tas, dan aardappelen, knip de plastic zak kapot, groente ook los, zoals spruitjes en sla en paprika's...en wat dacht je van gesneden soepgroente, lachen....als je dat los in de tas doet....
Daarna neem je ook brood en broodjes los mee en koek en beschuit alles uit de verpakking...
Ik zie het voor me...
Fijn voor de supermarkt, alle verpakking kunnen hun dan zo opruimen.....
*****
Al met al een hele organisatie om je grijze container zo leeg mogelijk te houden.
Maar het heeft ook voordelen.....hier tegenover staan flats, en die mensen zijn hun containers kwijt en moeten nu een stukje lopen naar een afvaldepot om hun vuil kwijt te raken. Zo zie je 's avonds na de warme maaltijd de buren gezellig samen kuieren naar het afvaldepot met hun vuilzakjes in de hand, hoe gezellig en je leert je buren kennen.....win/win situatie.

Ik moest er even over vertellen want het houdt mij bezig deze manier van vuil ophalen.....deze vorm is al op vele plaatsen in Nederland bedacht en uitgevoerd en....
jazeker....WEER TERUGGEDRAAID.....Geld moet rollen...toch???
Het bekende wiel uitvinden, net als de ovotondes en de verkeersdrempels en de rode fietsstroken...
We wachten lijdzaam af....
De wethouder die erover gaat was al heel enthousiast omdat er bijna geen grijze container werd aangeboden aan de vuilniswagen in de maand Januari.
Nee, dat is wel logisch, we proberen het heus wel dus we laten de container zo lang mogelijk staan ook al puilt hij uit, en dan kun je nog niet spreken van succes.
 Nog niet eens aan gedacht, hoe fijn voor de ratten hier vlakbij die in de vijver wonen, straks kunnen ze gratis een maaltijd ophalen bij iedereen.
Deze wethouders en ambtsbekleders leven echt niet met hun pootjes in de klei. Ik wedt dat hij in Hoorn woont en al zijn vuil gewoon nog in een vuilniszak aan de weg mag zetten.
Ik wil het wel eens weten na 6 maanden of het dan nog zo'n succes is.

Evengoed een fijne dag en misschien hebben jullie oplossingen.
Ik hoor ze graag, groetjes, Marion.

Ik zou natuurlijk ook een wijngaard kunnen beginnen en dan bij kou kan ik alles in het tonnetje verbranden zoals de fransen doen.....idee, nog lekkere wijn toe.....





 

3 opmerkingen:

  1. Ik zou zeggen: alles in die goeie ouwe sloot! Was zo gek nog niet hè? En ik kom niet meer langs uiteraard, geeft veel te veel troep. Of ik zeg tegen de kinderen dat ze geen snoep meer krijgen bij oma. Eentje blijft dan zeker weg. Zijn naam begint met een I 🤣

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb netjes gemaakt van vitrage (oude van de kringloop) daar doe ik kiwi's appels en peren in, maar zal ik voortaan de druiven uit de enorme plastiek bakken ook los in de netjes gooien? 🤣🤣🤣 Het is echt niet normaal dat er zo verpakt alles is in de supermarkten 😥 Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een gedoe! Ben ik even blij met onze ondergrondse container! Alleen plastic en glas gaat hier apart.
    Maar je bent erg creatief dus je vindt vat wel een goede oplossing of alternatief?

    BeantwoordenVerwijderen