Zininquilten,zininborduren,zininbreien,zininkoken,zinineten,zininvakantie,zininoppassen,zininlezen,zininengelse films,zininkookboeken.......Alles waar ik zin in heb wil ik op dit blog met jullie delen. Een quiltpatroon, een heerlijk recept, een huishoudelijke tip, bedenk het maar. Ik vind het leuk als je af en toe eens langs komt en een reactie achterlaat, maar dat hoeft niet. Kortom veel leesplezier met Zininquilten.

donderdag 4 mei 2017

Het gebeurde op 4 mei.......

Vandaag is het 4 mei, de dag van de dodenherdenking.......Wij staan er als gezin altijd bij stil want mijn grootouders hebben met gevaar voor eigen leven en hun kinderen toch joodse mensen het leven gered.
Ze woonden op Molenweg 6, in Andijk, dit huis staat op de bogen van ooit een molen en daardoor zit er veel ruimte onder het huis en daar konden joodse mensen tijdens de oorlog zich verstoppen en na enige tijd doorreizen naar een veilige plek.
Die verhalen kreeg ik als klein meisje altijd te horen tijdens de mei dagen.
Zelf heb ik ook wat meegemaakt op 4 mei enige jaren geleden, en dat was best bijzonder....
Wij waren op vakantie in Engeland in de Yorkshire Dales in het plaatsje Thirsk. Daar is een camping op een paarden renbaan, heel bijzonder voor ons, voor de Engelsen niet.
Wij hadden deze camping uitgekozen omdat onze jongste dochter met ons mee was, en die was paardengek.
De beheerder van de camping vond het leuk dat wij om die reden zijn camping hadden uitgezocht en nodigde mijn lief en dochter uit voor een rondleiding achter de schermen van de renbaan, de dag voor de wedstrijd. Deze rondleiding werd gedaan door een Engelse mijnheer en toen die hoorde dat het voor een Nederlandse vader en z'n dochter was wilde hij het heel graag doen. 
Deze mijnheer had geholpen ons land te redden als militair in 1945. 
Jaren later was hij nog eens teruggekeerd naar Nederland met z'n vrouw om te vertellen over wat er was gebeurd en waar het was gebeurd. Tijdens die reis zaten zij in de trein naar Amsterdam en dat was op 4 mei om 8 uur, dus de trein stopte 2 minuten om de oorlogsslachtoffers te eren....
Deze gebeurtenis was de Engelse militair altijd bij gebleven en hij had dat heel bijzonder gevonden en vroeg aan mijn lief of dat nog steeds gebeurde.
Wij konden hem vertellen dat het nog steeds zo ging op 4 mei om 8uur, nog steeds 2 minuten stilte....
Dit gesprek vond plaats op 4 mei in het plaatsje Thirsk in Engeland, dat vond ik zo bijzonder...

Wij moeten, helaas, blijven gedenken, zeker nu......
Voor mijn gevoel staat de wereld om mij heen in brand en daarom
moeten wij blijven gedenken en proberen met z'n allen dat er geen 3e wereldoorlog komt.....
Wees eens wat liever voor elkaar, overal en altijd, tel wat vaker tot 10 als je het ergens niet mee eens bent.....
Probeer het...
Als we dat allemaal proberen wordt de wereld echt wel wat verdraagzamer...


1 opmerking:

  1. Wat een mooi verhaal, zoiets vergeet je nooit weer!
    Als iedereen liever doet naar elkaar, krijgen we meer saamhorigheid.
    Fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen